esmaspäev, 26. august 2013


Seekord postitan lausa artikli  mis oli moeldud ajalehte kuid sinna see ei sobind kuna pole kooskolas yhegi noudega kuidas oiged kirjutised peaksid valja nagema :). Suvi on lennanud ja olnud teguderohke ja siit yks pisike osa sellest...
 
X Maapaev

Maapäev” - paljutähenduslik Sõna....... Usun see sõna meenutab meile kõigile midagi - kedagi, maal vanaema /vanaisa talus. Osadele seostuvad sellega põllud, aiad ja saadused. Ja tegelikult seda see tähendabki ja enamatki veel. Ka külad, talud ja inimesed on üks suur osa sellest!

Paljud aktiivsed ja tublid inimesed kes veavad oma külades eestvedajatena külaliikumist , lootuses midagi muuta ja paremaks teha on koondunud küla liikumise Kodukant mittetulundus liitu, kelle missiooniks on maaelu ja külade elukeskkonna arendus.

Sai pikk sissejuhatus kuid ka mina osalesin sel aastal esimest korda “Maapäeval” Saaremaal kus esindasin Tartumaa delegatsioonis Kambja valda. Mitteametlikult hakkasin Kodukandi inimestega suhtlema juba 2009-2010 aastal Harjumaal. Ametlikult aga siia kolides Kambja valla elanikuna 2012 a.

Käinud koos Viljandimaa, Võrumaa ja Tartumaa esindajatega seminaridel ja üritustel kus saanud võimaluse kuulda ja õppida teiste kogemustest ja tegemistest, et ka ise osata ja suuta parendada kodukoha võimalusi. Soov ühendada Kambja valla küladevahelisi koostõid ja rohkem näha kohalikku inimest kõiges kaasa lõõmas ja rääkimas!

Saaremaa Maapaeval saime võimaluse tutvuda Laimjala vallaga. Meeldejäävad seigad olid rahvamajaga mis oli armas pisike kuid väga aktiivse eluga. Ning rahvamaja juhataja kes ise on käima lukanud kinobussi ja on muidu tegus inimene! Saime tutvuda ka noore perega kes 6 aastat tagasi kolis linnast maale ja nüüdseks on nad ennast kaardile tõstnud mesindusega. Tipphetk Laimjala vallas oli külaskäik härra Arnold Rüütli juurde kes võttis Tartumaa delegatsiooni vastu erilise südamesoojusega. Tutvustas meile oma kaunist suvekodu merekaldal ja rääkis palju huvitavat oma vanemate kodust samas Laimjala vallas ,kui ka Tartumaal elatud aegadest ja tegudest. Puutumata ei jäänud ka presidendi ajad ja tahan väga õelda, et uskumatult meeldiv ja maainimest väga austav mees on!
 
 

Sama päeva õhtul toimus ka Mändjalas aastaküla välja kuulutamine härra president Toomas Hendrik Ilvese poolt. Tartumaa aastaküla nominendiks oli Melliste küla. Kuid võitjaks osutus Jõgevamaa Lustivere külade piirkond.
 
 
 
Järgmisel päeval jaotati inimesed töögruppidesse ja viidi erinevatesse küladesse tutvuma nende tehtud tööde ja oludega. Töögruppide ülesanne oli luua ideekaart vastava küla jaoks, lisada uusi ideesid ja panna kirja ohud . Vahva arutelu koos külavanemaga tema külas olevast ja toimuvast kuid samas said kõik kaasa ka uusi ideid!


Päevad Saaremaal olid täis meeldivat tööd ja palju arutelusid, uusi tutvusi ja ideid, avatud raamatukogusid ja võistlusmomente maakondade vahel, sest tore on koos olla ca 400 samamoodi mõtlejaga. Üritus andis inspiratsiooni ja julgust millegi suurema ettevõtmiseks!

Kellel tarkas natukenegi asja vastu huvi siis külastage Kodukandi lehte http://www.kodukant.ee/ ja toreda raamatu “Külavedurid” leiate ka Kambja raamatukogust. See raamat tutvustab Eesti külade eestvedajaid kes on omad külad juba käima tõmmanud! Lõpetuseks soovin kõigile lugejatele julget osavõttu kõiges!!!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar